Wieliczka Zoutmijn

Dit is een hele bekende en grote zoutmijn nabij Krakau in Polen. De entree voor een tour bedraagt ongeveer 20 euro per persoon en €2,50 extra als je foto’s wilt nemen. Als student krijg je op vertoon van je studentenpas korting. Je kunt kiezen  uit verschillende talen, maar de tour wordt niet in het Nederlands gehouden. Met behulp van een headset hoor je de gids vertellen. Een tour duurt drie uur.

Wanneer de tour begint ga je met de gids en je groep ruim 800 trede naar beneden en bevindt je je uiteindelijk 135 meter onder de grond. Daar is het 14 graden dus houdt er rekening mee.

De gids vertelt over de geschiedenis van de mijnen en de kabouters en je volgt hem door de tunnels. Overal proef en zie je zout, maar zie je ook beelden die gemaakt zijn van zout. Ook is er een hele grote feestzaal waar portretten van Jezus en hele grote kroonluchters hangen. Uiteraard allemaal gemaakt van zout.

Na ongeveer een uur lopen wordt er een kleine pauze van vijf minuten gehouden en waar je even de gelegenheid krijgt om naar de wc te gaan, wat eten of drinken te kopen of rond te kijken in het souvenirwinkeltje.

Daarna loop je nog een tijdje met de gids mee en zie je een grote grot waar ook helder blauw water is.

Na de tour krijg je de gelegenheid om in de zoutmijn nog wat te eten bij restaurants, in souvenirwinkeltjes te kijken of een 5D  film van 15 minuten te kijken waar je nog eens de geschiedenis uitgelegd krijgt en waar je te zien krijgt hoe ze nu nog in die mijn werken.

Vanuit Krakau gaat er rechtstreeks een trein naar Wieliczka. Deze treinreis duurt ongeveer 20 minuten en kost omgerekend nog geen 2 euro per persoon enkel. Er zijn drie trein stations in Wieliczka, maar je moet bij ”Wieliczka Rynek Kopalnia” eruit. Vanuit het trein station zie je de zoutmijn al liggen en ben je er binnen tien minuten lopen. Om het half uur gaat er een trein terug naar het centrum van Krakau.

Over de auteur

Joyce is de oprichtster van TravelBalloon.nl. Na vele vakanties vond ze het tijd om de avonturen die zij en Richard hebben meegemaakt te delen met anderen.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.