23 – 25 april 2015

Koh Phi Phi. Je vind er longtail boten, een prachtig strand, een geweldig uitzicht punt en een relaxte sfeer. Welkom in het paradijs van Thailand!

Koh Phi Phi ligt op een uur varen met een speedboot van de haven van Phuket. Met een cruise schip doe je er twee uur over. Er zijn geen wegen op dit eiland, dus ook geen fietsen, auto’s, tuk tuks, taxi’s en quads. Alles gaat te voet. Als je aankomt op het eiland sta je dus ook midden op het strand. Het is aan te raden om met je hotel af te spreken dat iemand je komt halen, omdat het nogal zoeken is waar alles ligt ook al is het eiland niet heel groot. Met een beetje geluk wordt je net als ons met een longtailboot opgehaald en naar je hotel gebracht, zodat je niet met je koffer over het paadje dat tussen rotsen en veel trappen gaat hoeft te lopen.

In het centrum van Koh Phi Phi vind je veel massage salons, restaurants en souvenirwinkeltjes. De prijzen zijn gelijk als die in Phuket. Uiteraard zijn de prijzen hoger bij het strand dan in het centrum zelf. Verwacht geen groot centrum. Het is meer een gezellig dorpje. Er heerst een relaxte sfeer en alles gaat langzaam.

Op Koh Phi Phi zul je zien dat er veel ”armoede” is. De huisjes zijn in slechte staat en hoe hoger je de bergen in gaat hoe meer rotzooi je ziet. Of dit nog resten zijn van de tsunami betwijfelen we, omdat ze al ruim tien jaar de tijd hebben om dat beetje op te ruimen. Er ligt niet veel rotzooi en er zijn niet veel huisjes in die conditie, maar tegenover Nederlandse begrippen is dit armoede. Misschien is dit wel de manier van leven daar, wij weten het niet. Ze verdienen in iedergeval wel redelijk wat als je de hoogte van de prijzen ziet.

Op Koh Phi Phi vind je ook het bekende uitzichtpunt waar je een prachtig uitzicht over het eiland hebt. Je moet alleen eerst ontzettend veel hoge en steile trappen beklimmen om tot boven te komen. We raden dan ook aan om dit ‘s ochtends te doen in plaats van in de hitte. Dit is tevens de evacuatie route mocht er een nieuwe tsunami uitbreken. We vragen ons af hoe al die mensen zo snel en op die smalle trapjes naar boven moeten…. Op Viewpoint 1 aangekomen staat een bordje dat je nu een Moslim gebied binnen gaat. Je moet een aantal Baht entree betalen, maar dan heb je ook wat. Er is een prachtige tuin aangelegd met bankjes waarop je kunt uitrusten en van het uitzicht kunt genieten. Er lopen tevens kittens en poezen rond. De sfeer beneden in het centrum is al relaxt, maar boven al helemaal. Op Viewpoint 1 staat een bordje dat het vijf minuten lopen is naar Viewpoint 2. Wij hebben er twintig minuten over gedaan, ondanks dat de zon niet scheen. De wandeling is ontzettend vermoeiend in de hitte, zelfs al om 11:00. Op Viewpoint 2 bevindt je je op de hoogste punt van het eiland. Het uitzicht is nóg mooier dan op Viewpoint 1. Mocht je helemaal gesloopt zijn van het wandelen dan kun je drinken en ijsjes kopen in het enige restaurantje dat boven ligt. Wederom ligt er een mooie tuin waar je kunt uitrusten. Deze wandeling naar boven is zeker de moeite waard als je daar bent.

Op het strand vind je diverse beach bars waar ‘s avonds vuurshows plaats vinden. Deze kun je gratis bekijken. Cocktails en alcohol buckets krijg je er ook. Gemiddeld kost een cocktail 5 euro en een emmer 6 tot 9 euro. Bier is ongeveer €1,50. Je kunt hier ook goed eten. Als je wil kun je een stukje de zee in lopen waar de bootjes op het droge liggen in verband met eb.

Op Koh Phi Phi worden verschillende excursies aangeboden. Zo kun je een halve dag of een hele dag een excursie doen naar Maya Bay, Monkey Beach, Pileh Lagoon en Viking Cave. Dit is zeker een aanrader, aangezien er zelf niet veel op het eiland te doen is. Een halve dag kost ongeveer €12,50 en een hele dag €25,-. Dit is inclusief lunch en drinken. Excursies boeken kan bij de vele excursie bureaus die er liggen en ook in de meeste hotels. Verder kun je voor 6 euro een kajak huren en paddle boarden. Wij zagen ook dat er boten gaan naar Langkawi (Maleisië), Koh Samui en Koh Lanta. Verder worden er nog vliegtickets aangeboden naar Bangkok voor een prikkie.

Zelf zouden wij geen hele vakantie willen door brengen in Koh Phi Phi, omdat er simpelweg niet veel te doen is, er niet veel mooie hotels zijn met zwembad en het redelijk duur is. Houd je echter van alleen maar aan het strand liggen en 1 of 2 excursies? Ga dan wel naar Koh Phi Phi. Voor meer drukte, goedkopere en mooiere hotels en meer activiteiten dan kun je beter naar Phuket. Dit eiland is dan goed om drie of vier dagen te bezoeken, maar meer niet.

Voor Koh Phi Phi hotspots, klik hier Voor een goed Koh Phi Phi hotel, klik hier