Auschwitz – Birkenau

Auschwitz

Dit eerste kamp ligt midden in een woonwijk in Oswiecim. Vanuit het centraal trein station, Krakow Glowny gaat er rechtstreeks een trein naar Oswiecim (reistijd: 1 uur en 45 minuten) waarvan uit het nog twintig minuten lopen is. Je kunt ook voor €0,60 de bus pakken die voor de ingang stopt. Er is ook de mogelijkheid om vanuit Krakow Glowny een rechtstreekse bus naar Auschwitz te pakken voor ongeveer €2,50. (reistijd: 1 uur en 25 minuten)

De entree is gratis, tenzij je een georganiseerde tour wil. Een 3,5 durende tour met gids kost rond de tien euro. Deze tours zijn nog te boeken bij aankomst in diverse talen, maar niet in het Nederlands. Als je zelf wil rondlopen moet je minimaal een week van te voren boeken. Je kunt dan kiezen tussen diverse tijdstippen. Je moet je hier echt aan houden!
Bij binnenkomst wordt je strenger gecontroleerd dan op het vliegveld. Je gaat dan ook door zo’n zelfde elektrisch poortje. Tassen die groter dan 3o cm zijn mogen niet mee en moet je achter laten bij een bagage ruimte (€0,75).

Als je Auschwitz binnen loopt zie je vele barakken. Helaas zijn de meeste van deze barakken aan de binnenkant niet meer in originele staat. Het zijn daadwerkelijk museums. In bijna elke barak vind je verhalen en foto’s. Zelfs de vloeren en muren zijn aangepast. Het is dus niet hoe het echt was. Er zijn echter een paar barakken waarin je nog een kamer ziet waar de gevangenen sliepen en douchten.
In enkele barakken vind je bergen schoenen, lege blikken gas, haren, kleding en accessoires.

Uiteraard hangt het bekende bord ”Arbeit macht frei” nog boven de poort.

Er is één gaskamer waar je in mag. Hierin zie je daadwerkelijk de krassen van nagels op de muren staan en zie je het luik waar het gas naar binnen werd gegooid. Ook zie je nog een paar ovens waarin de gevangenen gecremeerd werden.

Birkenau

Kamp 2 ligt 3 km van Auschwitz vandaan. Voor Auschwitz stopt een bus die je gratis en rechtstreeks naar Birkenau brengt. In dit kamp  wordt je niet gefouilleerd. Birkenau is echt mega groot. Zeker een paar km groot. Het bestaat uit een heel groot grasveld met allemaal uitkijktorens en diverse gaskamers die opgeblazen zijn. Ook zie je nog een wagon en een deel van het spoor. Het hele kamp is omringd met prikkeldraad dus ontsnappen was onmogelijk.

Houdt er rekening mee dat als je slecht ter been bent dat het waarschijnlijk erg vermoeiend zal zijn, aangezien er geen bankjes aanwezig zijn. Ook is er een gedeelte waar geen bomen staan en waar je dus verbrand als het erg warm is. Drinken krijg je alleen bij de ingang.

Over de auteur

Joyce is de oprichtster van TravelBalloon.nl. Na vele vakanties vond ze het tijd om de avonturen die zij en Richard hebben meegemaakt te delen met anderen.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.